El CCMC i la SOCMUE celebren l’aprovació de la creació de la nova especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències
03/07/2024
- La creació de la nova especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències respon a una reinvidicació històrica i reconeix la singularitat d’aquest àmbit d’exercici professional
- El CCMC considera que la via extraordinària d’accés al nou títol, amb avaluació específica, s’hauria d’oferir a tots els metges que tenen coneixements i una dilatada experiència als serveis d’urgències i emergències
El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències (SOCMUE) expressen i comparteixen la seva satisfacció davant l’aprovació, ahir, del Reial Decret (RD) pel qual es crea l’especialitat de Medicina d’Urgències i Emergències (MUE) a l’Estat espanyol. Es tracta d’una reivindicació històrica dels professionals i la seva materialització reconeix la singularitat d’aquest àmbit d’exercici professional i equipara l’Estat espanyol a la majoria d’Estats europeus, on ja existeix aquesta especialitat.
A més, el RD inclou una via extraordinària d’accés al títol d’especialista en MUE per als professionals d’altres especialitats que fins ara han estat al capdavant de les urgències i les emergències, la qual cosa suposa un reconeixement a l’experiència i expertesa acumulades.
El CCMC i la SOCMUE no tan sols han donat suport a la creació de l’especialitat de MUE, sinó que en els darrers anys l’han impulsat de manera proactiva, tot forjant consensos amb el Departament de Salut, el Ministeri de Sanitat i les societats científiques afins. L’interès del CCMC pel reconeixement de l’especialitat de MUE va quedar també palès amb la seva contribució durant el període d’elaboració del RD, quan els col·legis catalans van presentar, de manera coordinada, tot un seguit d’al·legacions per tal d’aprofitar aquesta oportunitat per posar en valor i retenir tot el talent existent.
Entre d’altres al·legacions, hi havia la de considerar una via d’accés extraordinària al títol d’especialista en MUE també per a tots els metges que tenen els coneixements i una dilatada experiència laboral i expertesa en l’àmbit de les urgències i emergències. Aquest perfil professional, que és habitual als serveis d’urgències i emergències, no tindrà, amb l’actual RD, opció a què la seva experiència sigui avaluada ni reconeguda. Per aquest motiu, el CCMC es compromet a seguir buscant vies de reconeixement i acreditació per a aquests professionals.
Una altra de les reivindicacions formulades pel CCMC va ser que el període formatiu de l’especialitat havia de ser de cinc anys i no de quatre, per tal d’equiparar-lo al marc europeu i de facilitar, per tant, el reconeixement de la titulació fora de l’Estat de espanyol. Finalment, cap d’aquestes al·legacions no han estat incorporades al text definitiu del RD.
D’altra banda, el CCMC i la SOCMUE consideren una bona notícia la previsió d’una passarel·la entre les especialitats de Medicina Familiar i Comunitària (MFiC) i de MUE, amb la possibilitat d’accedir d’una especialitat a l’altra i de completar les dues amb un temps de formació suplementari.
El CCMC i la SOCMUE confien que la nova especialitat de MUE contribuirà a millorar la qualitat de la formació, dels coneixements i de les competències dels metges de l’àmbit de les urgències i les emergències i, per tant, la qualitat de l’assistència als pacients. Permetrà, a més, canalitzar la vocació de metges que volen treballar en aquest àmbit, ja que hi podran accedir directament després de fer el MIR, i els oferirà la possibilitat de desenvolupar una carrera professional plena en aquesta especialitat.
Ens els propers dies, els col·legis de metges catalans i la SOCMUE facilitaran el llistat de requisits necessaris que estableix el RD perquè els metges interessats puguin presentar la sol·licitud d’obtenció del títol d’especialista en MUE per la via extraordinària