• Inici
 • Comunicació
 • Posicionaments

Comunicat del COMG en relació a la xerrada del Dr. Miquel Pros sobre l'ús de la mascareta celebrada a La Gorga de Palamós, l'1 de desembre

09/12/2020

Amb motiu de la xerrada "L'ús de la mascareta: avantatges i riscos" que va fer el Dr. Miquel Pros a La Gorga de Palamós el dimarts 1 de desembre, des del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG), hem copsat la preocupació d’alguns metges i ens agradaria explicitar el nostre desacord amb la informació que s’hi va difondre.

Entenem la preocupació que puguin tenir pares i mares i, també, la bona voluntat amb la que s’organitzen xerrades com aquesta, però això no eximeix de la responsabilitat de vetllar perquè la informació tramesa, especialment en un entorn tan sensible com és l’educatiu, segueixi els principis de veracitat i d’evidència científica.

Al no ser així, sempre i quan no es digui explícitament, estaríem alimentant la desinformació col·lectiva i motivant el perjudici dels infants i del conjunt de la societat.

Amb la responsabilitat i el deure que ens atorga el representar el col·lectiu mèdic gironí i englobar uns 3.000 professionals de la demarcació de Girona, ens agradaria deixar clars alguns punts:

 • La PCR és la prova clau per determinar si és té o no la COVID-19.
   
 • Les vacunes són essencials pel benestar de la població. És altament recomanable posar als nens totes les vacunes del calendari vacunal i serà igual de recomanable posar-se la vacuna de la COVID-19, quan hagi estat aprovada per les autoritats reguladores.
   
 • No hi ha cap evidència científica que constati que l’ús de la mascareta pugui provocar cap afectació respiratòria, ni de cap altra tipus, a nens/es ni a adults.
   
 • És absolutament fals que l’ús de la mascareta provoqui baixada d’oxigen (hipoxèmia) o alteracions en la pujada de CO2 (hipercàpnia). De fet, en cas de malalties cròniques respiratòries, cardíaques o de qualsevol altra mena, amb més motiu s’aconsella l’ús de la mascareta davant la COVID-19, tant en adults com en menors.
   
 • No hi ha condicions de salut o malalties que, per si soles, contraindiquin l’ús de mascaretes. En cas de dubte, caldria consultar al pediatre del nen/a i, en el seu defecte, a l’especialista que portés la patologia del menor.
   
 • El que és evident és que el fet de no portar mascareta posa en risc els propis nens/es i els seus companys/es de classe. Per això, és tan important complir amb l’obligatorietat de portar-la a partir de 6 anys que dicta el Departament de Salut i totes les autoritats sanitàries.

El COMG es posa a la disposició d'associacions de pares i de mares per a resoldre qualsevol dubte i s'ofereix a proposar els especialistes mèdics necessaris per a futures xerrades divulgatives sobre aquells aspectes de la salut de nens/es i adults que els puguin preocupar.