Inici / ActualitatTornar

Els metges, a favor de la llei d'universalització de l'assistència sanitària

31/03/2017

En el marc de la CXII Assemblea General Ordinària del Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG), celebrada ahir al vespre, els metges gironins van ratificar el suport del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya a la llei d’universalització de l’assistència sanitària que està tramitant el Parlament de Catalunya. El Consell, l’òrgan que agrupa els quatre col·legis de metges catalans, va mostrar-se favorable a l’avantprojecte de llei, el qual reconeix el dret de totes les persones residents a Catalunya a l’assistència sanitària pública i gratuïta, en una compareixença parlamentària celebrada el passat 14 de març en la comissió de salut.

Durant la sessió al Parlament, el president del Consell i president del Col·legi Oficial de Metges de Girona, el Dr. Josep Vilaplana, va defensar la necessitat que “no hi hagi cap impediment legal o escletxa que faci que algun ciutadà de Catalunya no pugui rebre una adequada assistència sanitària” però va subratllar que “l’avantprojecte ha d’incloure els mecanismes de control suficients perquè no se’n faci un abús, pel bé, tant dels pacients, com dels professionals sanitaris, com del mateix sistema sanitari”.

El Dr. Vilaplana va demanar que s’han d’establir garanties perquè aquesta nova llei, que elimina la carència temporal d’empadronament, fixada en tres mesos que s’exigia fins ara per poder accedir a l’assistència sanitària pública i gratuïta a Catalunya, es pugui desenvolupar sense problemes ni buits legals. El president del Consell va concretar que “la llei ha d’assegurar un correcte accés a l’atenció sanitària per part de tots els ciutadans per mitjà de dispositius assistencials adequats i d’una necessària col·laboració i coordinació amb els serveis socials”.

Segons el parer del Dr. Vilaplana, explicitat també ahir en l’assemblea anual del col·lectiu gironí, “cal un treball conjunt i una connexió més estreta entre els serveis sanitaris i els serveis socials catalans si volem atendre adequadament una cronicitat, vellesa i dependència en augment”.

Metges per Metges, un projecte de voluntariat gironí

En l’assemblea anual del Col·legi Oficial de Metges de Girona, el Dr. Josep Vilaplana també va explicar el projecte de voluntariat Metges per Metges que posarà en marxa aquest any l’entitat gironina. La iniciativa es dirigeix a aquells metges que es troben a les comarques gironines i que necessitin algun tipus d’ajuda afectiva durant algun episodi de vulnerabilitat o malaltia. D’aquesta manera, segons el president del COMG, el Dr. Josep Vilaplana, “si algun facultatiu necessita algun tipus d’acompanyament podrà recórrer, a través del Col·legi, a un grup de metges voluntaris”.

La CXII Assemblea General Ordinària del Col·legi Oficial de Metges, celebrada a l’Espai Caixa de Girona, va aprovar els comptes auditats del 2015, la liquidació del pressupost del 2016 i els pressupostos pel 2017, a banda de tractar altres temes d’interès pel col·lectiu de metges gironí.