La viquipèdia: Una eina útil pels pacient i professionals sanitaris?

Xerrada - debat per a donar a conèixer aquells aspectes poc coneguts o malentesos de la Viquipèdia, tant per part dels metges com dels pacients.

Dia: 24/11/2016
Lloc: Casa de cultura de Girona. Aula B
Horari: 18:30
Preu: Gratuït

Noves realitats, nou professionalisme.

Aquesta fou una de les ponències que es varen debatre en el III Congrés de la Professió Mèdica de Catalunya que es va dur a terme el passat dijous 10 de novembre al Palau de congressos de Girona i que va concloure amb l’aprovació de la “Declaració de Girona”, document a través del qual els metges catalans expressen i renoven el seu compromís amb la societat i amb el país.

En aquesta ponència es varen debatre diferents aspectes que responien a la pregunta “Quin metge que necessita la societat?” i es varen discutir els valors que tradicionalment han definit la professió (compromís, honestedat, excel•lència, autoexigència i altruisme) i que, alhora, faci seus d’altres de nous com el lideratge o el treball en equip, les habilitats que ha de tenir un metge (comunicatives i per al treball en equip, competències transversals més enllà de la pròpia especialitat i en el bon ús de les noves tecnologies sanitàries i de la comunicació), l’autonomia per a la organització i gestió del propi treball i els serveis assistencials per tal d’oferir més qualitat en l’atenció al pacient i, per últim, es va parlar també sobre la relació metge-pacient i la importància de que un metge tracti malalts i no malalties, que faciliti la coparticipació del pacient en la presa de decisions sobre la seva salut d’acord amb els seus valors i que l’acompanyi en situacions d’incertesa.

Molts d’aquests aspectes, sobretot el bon ús de les noves tecnologies de la comunicació i en que el metge tracti al malalt, no la malaltia, i l’acompanyi en situacions d’incertesa, tenen una relació directa amb l’ús de internet per part del pacient i la recerca d’informació a priori d’una primera vista, durant el tractament i també a posteriori, contrastant la informació de simptomatologies pre-diagnòstiques, buscant ampliar la informació o segones opinions i valorant possibles conseqüències o efectes secundaris del tractament utilitzat. Per fer aquesta recerca d’informació, en gran part dels casos, el pacient es remet a la Viquipèdia.

És la Viquipèdia una eina d’ajut pels pacients i pels professionals sanitaris?  Confiem en la informació de la Viquipèdia? Com s'elaboren, modifiquen i revisen els articles? Hi consultem els temes de salut? Pot ser d'utilitat a pacients, docents, sanitaris,...? Aquestes seran les preguntes que es plantejaran i es debatran en la xerrada que organitza el Col•legi Oficial de Metges de Girona (COMG), celebrant el 15è aniversari de la Viquipèdia en català, i que es durà a terme el proper dijous 24 de novembre a les 18:30h a la Casa de Cultura de Girona (aula B) i que presentarà Jordi March, Metge de família a Forellac i viquipedista, fent una primera exposició de la Viquipèdia en el context sanitari i obrint el debat entre els assistents.

L’objectiu d’aquesta xerrada i debat és donar a conèixer aquells aspectes poc coneguts o malentesos de la Viquipèdia, tant per part dels metges com dels pacients.

Jordi March és metge de família a Forallac des de 1991 i té un llarg recorregut com a viquipedista. És l’autor de l’ inici de prop d'un miler d'articles publicats a la Viquipèdia i relacionats amb la medicina, dels més de 1200 iniciats de diversos temes. També ha fet unes 26000 edicions en 12000 articles, ha elaborat unes 65000 edicions de categorització d'imatges relacionades amb la medicina a Wikimedia Commons on també ha carregat dibuixos i fotografies de medicina, pròpies o modificades, que s'utilitzen en més d'un miler d'articles en diferents wikis. A més, ha dut a terme més de 6000 edicions a Wikidata, sobretot creant enllaços entre imatges i articles.

A banda de la seva àmplia participació digital a la Viquipèdia, també ha dut a terme conferències sobre la Viquipèdia en general i/o relatives a la medicina amb altres viquipedistes a professorat de la UAM, professorat del Institut de La Bisbal d'Empordà i a la l'Hospital Vall d'Hebron adreçades, majoritàriament, a documentalistes. També ha participat al FestImatge 2014 (festival de la imatge de Calella) com a conferenciant sobre la Wikimedia Commons.

Organitzador: COMG

LINKS D'INTERÈS