Inici / ActualitatTornar

Jornada solidària del COMG-Ajuda per fer créixer la cooperació sanitària

19/03/2019

El COMG-Ajuda va organitzar, la setmana passada, una jornada de presentació dels 6 projectes de cooperació sanitària amb els quals col·labora en aquests moments. Són ONGs vinculades al territori gironí a través de professionals mèdics col·legiats a Girona. Es tracta de GIRAFRA, GERD, AÏMA, WassuKafo Gambia, Vicente Ferrer i Amics de Boulimbou.

Durant la jornada, moderada per la Dra. Laura Marquès, responsable actual del COMG-Ajuda, els representants de les diferents organitzacions no governamentals van anar explicant els seus projectes i les situacions amb les quals s'havien trobat en cada territori davant d'una sala plena i un públic molt atent. L'objectiu de la jornada era conèixer els diferents projectes i crear sinèrgies entre els participants i el públic per fer créixer, entre tots, l'interès i la cooperació sanitària.

GIRAFRA, Girona per l'Africa, va explicar les accions mèdiques, educatives i socials que han realitzat en diversos punts del continent, en països com Costa d'Ivori, on hi són presents des del 2007, a la República Democràtica del Congo, on han realitzat tasques d'atenció a l'embaràs i cirurgia de seqüeles de raquitisme i desnutrició, a Uganda, on hi van veure 1.660 pacients en 3 setmanes i van fer-hi més de 400 proves de malària, de les quals, més de 300 van ser positives, a Camerún i a Kenia. 

GERD, el grup editor de la revista del discapacitat, va explicar que s'havia passat a la cooperació amb un projecte assistencial a una escola d'educació especial de Guatelama, a Aguacatán, i un taller de fabricació de cadires de rodes a Cuba, per millorar la vida dels discapacitats.

AÏMA és una associació que dona suport a entitats que promouen la integració de les persones marginades en l'àmbit de països empobrits, sobretot a l'Àfrica subsahariana, fent especial atenció quan es per causa de malaltia mental. La seva tasca es realitza en coordinació amb l'Association Saint Camille de Lellis, una ONG religiosa que recull, acull, rehabilita i reinsereix persones que pateixen malalties mentals a països com Benín, Togo, Costa d'Ivori i Burkina Fasso, entre altres.

WASSUKAFO GAMBIA treballa per a la promoció del canvi cap a actituds favorables per a la intervenció educativa i preventiva que permeti eradicar la mutilació genital femenina, tant a Gàmbia com a Espanya.

AMICS DE BOULIMBOU s'encarrega de la direcció i el seguiment d'un projecte comunitari a Senegal que s'inicia el 2010. El 2011 es va posar en marxa la primera estructura sanitària: Casa de Santé, amb personal local i medicació molt bàsica. Dos anys més tard, es va aconseguir que s'hi instal·lés un infermer de manera permanent i, el 2017, una comadrona permanent.

VICENTE FERRER és una ONG compromesa amb el procés de transformació d'una de les zones més pobres i necessitades de l'Índia, els estats d'Andhra Pradesh i Telangana.