Inici / ActualitatTornar

"Estar pioc" o "tenir el cor agre" són expressions que recupera l'"Ensenya'm la llengua"

05/10/2018

La Casa de Cultura de Girona va acollir ahir la presentació del llibre "Ensenya'm la llengua", del Dr. Toni Beltran, i patrocinat pel Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG). Un llibre que recull i recupera paraules i expressions en català per referir-se a malalties, estats de salut o remeis que estan en desús i que els més joves desconeixen, segons explicava ahir el mateix autor. Expressions com "estar pioc", "tenir el cor agre" o "donar consol" són formes de referir-nos a dolors i estats de salut que, segons el Dr. Beltran, s'han deixat d'usar en un empobriment absolut de la llengua en favor de castellanismes i/o tecnicismes.

La presentació va ser conduïda per l'escriptor Josep Maria Fonalleras que va reflexionar sobre l'estat de salut de la llengua catalana i en va plantejar un futur no massa optimista. 

De la seva banda, el Dr. Josep Vilaplana, president del COMG, va subratllar que era molt encertat presentar el llibre en l'Any Pompeu Fabra i va recordar que l'"Ensenya'm la llengua" té el seu embrió en els butlletins que el Col·legi enviava als col·legiats. Allà hi havia una secció fixa, feta pel mateix Dr. Beltran, sobre paraules populars del llenguatge mèdic.