Inici / ActualitatTornar

Toni Massanés i la relació entre menjar, plaer i salut

23/03/2018

Toni Massanés, director general de la Fundació ALiCIA (Alimentació i Ciència), va protagonitzar, ahir al vespre, la tercera conferència-col·loqui sobre salut del Col·legi Oficial de Metges de Girona per commemorar el 120è aniversari de l'entitat. Massanés va fer un recorregut per la història de l'alimentació, des del paleolític superior, que és on va afirmar que naixia l'alta cuina, fins l'actualitat i, també, va analitzar la relació actual amb l'alimentació i els hàbits saludables.

El director general de la Fundació ALiCIA va subratllar que l'aplicació del coneixement en els productes que mengem és el que ens diferencia de la resta d'espècies i va afirmar que a la cuina li escau molt bé la ciència. Massanés va exemplificar-ho amb el procés d'elaboració d'una paella. Segons el ponent, la realitat es pot objectivar, és a dir, que ens podem separar d'allò que observem en una forma d'aplicar mètode en el procés. Podem afirmar, per exemple, que l'arròs tarda uns minuts concrets a coure's. Segons Massanés, la realitat també es pot comprendre. Per exemple, es pot entendre que en funció de si el foc és molt fort o molt fluix o, fins i tot, del diàmetre de la paella, l'arròs tardarà més o menys a coure's.

Aplicar coneixement científic a la cuina és precisament el que fa a la Fundació ALiCIA, un centre, format per unes 30 persons de disciplines molt diferents, que té com a missió investigar en cuina perquè tothom mengi millor. I és que, segons Massanés, en el centre del sistema alimentari no hi ha els aliments, sinó els individus. Per això, el que hem de menjar per tenir una bona alimentació, segons el gastrònom, no només depèn dels productes en sí, sinó de totes les circumstàncies de la notra vida.

Massanés va donar alguns consells per aconseguir-ho com, per exemple, menjar més a poc a poc o menjar en família ja que, assegurava, que hi ha diversos estudis que certifiquen que és més important amb qui es menja i com es menja que el que es menja. El director general d'ALiCIA va concloure que menjar millor és menjar més sa, més sostenible i més bo.

La conferència, titulada "Menjar, plaer i salut", va acabar amb un col·loqui amb el ponent en què el públic va estar molt participatiu. 

* Fotos de Martí Artalejo / COMG