Inici / ActualitatTornar

Valentí Fuster, Josep Maria Mainat i Toni Massanés obriran els actes de commemoració del 120è aniversari del COMG

22/11/2017

El Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) ha presentat, aquest matí en roda de premsa, el programa d’actes previstos per commemorar el 120è aniversari de l’entitat (1989-2018).

D’entre els actes, destaca el que obrirà l’aniversari, un cicle de conferències-col·loqui sobre salut que protagonitzaran Josep Maria Mainat, autor del llibre “Ciència Optimista”, productor de televisió i membre del grup musical La Trinca (1969-1989); el Dr. Valentí Fuster, cardiòleg i president de la Fundació SHE, i Toni Massanés, director general de la Fundació Alicia (ALimentació i ciènCIA).

Sota el títol “Medicina i tecnologia, una revolució imparable”, Josep Maria Mainat posarà la ciència i la tecnologia a l’abast de tothom d’una manera amena, entretinguda i, sobretot, molt optimista. En la seva conferència explicarà com la medicina i la tecnologia aniran cada cop més de la mà per revolucionar l’atenció sanitària, millorant exponencialment la prevenció, la diagnosi i la cura de les malalties i, per tant, l’esperança de vida saludable. La ponència de Mainat serà el dijous 25 de gener a les 19.00 a l’Espai Caixa de Girona.

El cardiòleg Valentí Fuster parlarà del foment dels hàbits saludables, especialment en la infància, i de la importància de incloure-hi, no només una bona alimentació i exercici físic, sinó també una bona gestió de les emocions i un bon coneixement del propi cos. El Dr. Fuster i la Fundació SHE treballen per promoure i fomentar aquests hàbits, a través de recerca bàsica i clínica, que transmeten, després, per mitjà de la comunicació i l’educació a la població. La ponència del Dr. Fuster serà el dijous 8 de febrer a les 20.00 a l’Espai Caixa de Girona.

Sota el títol “Menjar, plaer i salut”, Toni Massanés tractarà la introducció del coneixement científic en la cuina i de com ha permès crear plats que, a banda de satisfer el plaer de menjar, també aporten beneficis per a la salut. Massanés farà aflorar mites i evidències científiques al voltant de l’alimentació i donarà alguns consells pràctics per fomentar la salut en la cuina del dia a dia. La ponència de Toni Massanés serà el dijous 22 de març a les 19.00 a l’Espai Caixa.

Totes les ponències seran gratuïtes però caldrà inscripció prèvia a través del web del 120è aniversari del COMG, www.comg120anys.cat.

Edició de dos llibres històrics

Emmarcat en els actes de commemoració del 120è aniversari, el COMG editarà un llibre sobre la història dels centres sanitaris de les comarques de Girona, des del segle XVII fins l’actualitat. Amb el títol “Centres sanitaris de Girona i província”, el llibre recull els hospitals i clíniques que han tingut un paper destacat en l’evolució de la medicina al territori. Es donarà a conèixer amb motiu de la diada de Sant Jordi de 2018, es podrà descarregar a la pàgina web del 120è aniversari i es repartirà entre tots els col·legiats.

D’altra banda, el Col·legi de Metges també reeditarà un llibre biogràfic del primer president de l’entitat, el doctor Josep Pascual i Prats, que porta per títol el mateix nom del doctor. Va ser l’impulsor del naixement de l’entitat i va liderar el col·lectiu mèdic a la demarcació durant 25 anys, del 1989 fins el 1923. El llibre, que inclourà un pròleg de l’actual president del COMG, el Dr. Josep Vilaplana, es repartirà entre els metges col·legiats i també estarà disponible al web del 120è aniversari de l’entitat.

Tercera edició dels premis Bonastruc ça Porta

El pròxim 17 de maig, els premis Bonastruc ça Porta a la trajectòria professional mèdica, que aquest any arriben a la tercera edició, reconeixerà, en el marc del 120è aniversari de l’entitat, tres metges o equips de metges gironins que hagin destacat durant l’any. També inclouran el lliurament de les beques Joan Bruguera a la formació mèdica, com l’any passat, i, com a novetat, la presentació d’un diccionari de medicina per nens de la filòloga Rosa Estopà.

Abans dels premis, el COMG celebrarà una jornada de portes obertes a la seva seu que no només serà oberta als col·legiats, com fins ara, sinó també, aquest any, a la societat civil gironina.

Un web específic com a plataforma de difusió              

El COMG ha creat una pàgina web específica del 120è aniversari, www.comg120anys.cat, on penjar i difondre tots els actes previstos. A aquesta pàgina s’hi podrà accedir des del web del COMG (www.comg.cat) o, directament, des del nou domini.

L’objectiu d’aquesta doble accés és posar la informació a l’abast dels col·legiats, des del web col·legial, però també facilitar que la resta de ciutadans puguin accedir directament als actes previstos sense haver de navegar entre tota la informació que hi ha al web del COMG, més dirigida als metges col·legiats.

Amb els actes previstos, el COMG pretén consolidar el vincle amb els metges i obrir-se encara més a la societat. Per això, el programa inclou actes dirigits als dos col·lectius i s’han definit dos itineraris diferents per accedir al web de l’aniversari.

LINKS D'INTERÈS