Inici / ActualitatTornar

"El principal problema de la sanitat és la precarietat dels nostres professionals"

26/04/2017

En la presentació del pla de garantia per l'estabilitat laboral, ahir al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya va fer una radiografia de la realitat del sector i va reivindicar la necessitat de solucionar la precarietat dels professionals sanitaris.

El president del Consell, el Dr. Josep Vilaplana, va explicar que "el principal problema de la sanitat és la precarietat del nostres professionals, un problema que és prioritari que resolguem si volem mantenir la qualitat assistencial del nostre sistema sanitari i fer-lo sostenible".

Segons els metges, el malestar és molt gran perquè, en la sanitat pública, els metges joves es troben amb unes condicions laborals molt difícils (salaris baixos i temporalitat) i els metges sènior estan desgastats per la major càrrega assistencial derivada de la crisi.

El Dr. Vilaplana va concretar algunes mesures que cal prendre com solucionar la jornada partida dels metges, tant en l'àmbit de la primària com en el de la hospitalària, convocar noves places i transformar els contractes eventuals en interins, a la xarxa pública, i els falsos autònoms en laborals, a la xarxa privada; i també situar les condicions laborals dels metges a l'alçada del seu compromís social i introduir nous models organitzatius, a partir d'una major participació dels professionals i d'estructures menys rígides.

Segons els metges, la precarietat laboral dels professionals és un gran problema que cal evitar que es cronifiqui, pel bé dels metges i pel bé del país. No hi ha cap altre servei públic que ajudi més a la cohesió social que la sanitat.